Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας

Με την ευκαιρία της Διαβούλευσης που ξεκίνησε το Υπουργείο Παιδείας προτείνω κάποια θέματα, τα οποία πιστεύω οτι μπορούν να γίνουν θέσεις της ΕΔΜΗΔΕ:

Α. Σχετικά με τους διορισμούς στη Δ.Τ.Ε.Ε.
  1. Για όλες τις ειδικότητες να διενεργούνται εξετάσεις αποκλειστικά μεσω ΑΣΕΠ στις οποίες συμμετέχουν οι υποψήφιοι που έχουν τα σχετικά πτυχία, χωρίς να είναι προαπαιτούμενο το παιδαγωγικό πτυχίο.
  2. Οι θέσεις για τις ειδικότητες (ΠΕ12 - ΠΕ17) που έχουν κοινές αναθέσεις μαθημάτων να είναι ενιαίες.
  3. Οσοι επιτυχόντες δεν έχουν παιδ. πτυχίο υποχρεούνται να παρακολουθήσουν το ετήσιο πρόγραμμα της ΑΣΠΑΙΤΕ ή ανάλογο πρόγραμμα που θα διεξάγεται σε άλλες Σχολές των Πανεπιστημίων ή Πολυτεχνείων και μετά τοποθετούνται στα σχολεία με βάση τη σειρά τους στους πίνακες επιτυχόντων.

Β. Μεταθέσεις - Αποσπάσεις

  1. Τονίζουμε ιδιαίτερα το ενιαίο των θέσεων (τα κενά) για τις ειδικότητες (ΠΕ12-ΠΕ17) που έχουν τις ίδιες αναθέσεις μαθημάτων (για μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμούς, κλπ)
  2. Οι αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις θα πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένη κάθε φορά πρόσκληση ενδιαφέροντος (με αναλυτική περιγραφή της θέσης και των καθηκόντων αυτού που θα την αναλάβει) και με επιλογή από επιτροπή (και με συνέντευξη προτιμώ προσωπικά) με βαση συγκεκριμένα κριτήρια γνωστά εκ των προτέρων στους ενδιαφερόμενους. Για κάποιες θέσεις θα πρεπει έτσι να θεσμοθετηθεί επίδομα ως κίνητρο, αλλιώς δεν θα υπάρξει προσέλευση. Το κίνητρο μέχρι τώρα ήταν τα μόρια ή η πολύ χαλαρή τήρηση του ωραρίου των γραφείων, κ. ά.
  3. Κρίσιμο ζήτημα είναι ο αποσπώμενος εκπαιδευτικός να παίρνει τα μόρια της νέας του θέσης και όχι αυτής από την οποία ήρθε. Θα πρέπει να τηρηθεί σε κάθε περίπτωση.
  4. Επίσης για την παρακολούθηση και την (στοιχειώδη) αξιολόγηση του συστήματος θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διάταξη που λέει οτι κάθε αποσπασμένος πληρώνεται από τη νέα του θέση, δηλαδή από τον προϋπολογισμό (τα κονδύλια) της νέας του υπηρεσιάς. (Με την απόσπαση θα πρέπει να παύει αυτομάτως η μισθοδοσία από το σχολείο του και να γίνεται από τη νέα του θέση, σχολείο ή διοικητική υπηρεσία, πανεπιστήμιο, κλπ.)
  5. Θα πρεπει να καταργηθούν γενικά οι αποσπάσεις Δ.Υ.σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία, διοικήσεις μη εκπαιδευτικών οργανισμών, κλπ. Να δίνεται στους βουλευτές ειδικό κονδύλι (έτσι κι αλλιώς οι μισθοί των αποσπασμένων καταβάλλονται από το Δημόσιο σε βαρος των προϋπολογισμων των άλλων Υπουργείων) για να προσλαμβάνουν άτομα από τον ιδιωτικό τομέα και να μην θεωρείται η προϋπηρεσία τους εκεί ως δημόσια προϋπηρεσία ή να τους δίνεται η δυνατότητα παράκαμψης του ΑΣΕΠ
  6. Ενα σημείο που πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα: (αναφέρεται στις θέσεις του Υπουργείου αλλά όχι με σαφήνεια). Να μην γίνεται καμιά απόσπαση ή μετάθεση ή χρήση εκπαιδευτικής αδείας (να μην φεύγει δηλαδή από τη θέση του ο εκπαιδευτικός) αν πρώτα δεν τοποθετηθεί (δεν έρθει) στη θέση του άλλος εκπαιδευτικός (με μετάθεση, απόσπαση ή ως αναπληρωτής)

Γ. Επιλογή στελεχών

  1. Όλοι οι διπλ. μηχανικοί να θεωρούνται ως κάτοχοι master και να παίρνουν τα αντίστοιχα μόρια.

  2. Δίνουμε έμφαση στη λειτουργία Σχολής Στελεχών της Διοίκησης. Θα πρεπει να υπάρχουν εξετάσεις επιλογής για τις θέσεις στη Σχολή αυτή (προσοχή, χωρίς ποσόστωση των κλάδων και ειδικοτήτων ). Πλειοδοτούμε στην εισαγωγή καθε διαδικασίας με ανοικτές εξετάσεις και με οποιαδήποτε ύλη. (Αρκεί να είναι αδιάβλητη και αξιόπιστη διαδικασία). Στους μετακινούμενους για παρακολούθηση της Σχολής από την επαρχία θα πρέπει να τους εξασφαλίζεται η διαμονή (σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο σπίτι) στον τόπο της Σχολής.

  3. Εκτός από τα Διοικητικά Στελέχη και οι υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι , κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να περνούν από Ειδική Σχολή (για θέματα κυρίως παιδαγωγικής καθοδήγησης) ως προϋπόθεση συμμετοχής στην επιλογή.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογές 2009 και Διεκδικήσεις ΕΔΜΗΔΕ

Συνάδελφοι,

βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, όπου καταστρώνονται τα προγράμματα των κομμάτων, και ειδικότερα αυτών που πρόκειται να κυβερνήσουν. Μήπως είναι η κατάλληλη περίοδος να ζητηθεί από τα κόμματα να μας πούν τις προθέσεις τους όσο αναφορά της διεκδικήσεις μας. Μήπως από το να στέλνουμε επιστολές μετεκλογικά, θα ήταν καλύτερα να εξασφαλίσουμε, έστω μια προεκλογική υπόσχεση για τα θέματά μας, έτσι ώστε να υπάρχουν αργότερα καλύτερες προοπτικές. Τα ερωτήματα αυτά απευθύνονται κυρίως προς το προεδρείο της ΕΔΜΗΔΕ αλλά και σε συναδέλφους που έχουν πρόσβαση σε υποψήφιους βουλευτές.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Το Δ.Σ της ΕΔΜΗΔΕ καλωσορίζει τα μέλη της στο blog, το οποίο δημιούργησε στα πλαίσια ενός επιπλέον τρόπου επικοινωνίας μεταξύ μας για θέματα που μας απασχολούν.
Πιστεύουμε ότι τα μέλη μας θα συμβάλλουν δημιουργικά με προτάσεις για :
α) αξιοκρατία και ποιότητα στην εκπαίδευση
β) για να πάρουν οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί τη θέση που τους αξίζει στην εκπαίδευση με βάση το επίπεδο των σπουδών τους.
γ) την επίλυση των προβλημάτων μας
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Θ. Γεωργάκης

Οδηγίες χρήσης

Για να γίνει κάποιος μέλος του ιστολογίου της ΕΔΜΗΔΕ, πρέπει να έχει ένα λογαριαμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου gooole (gmail) ή yahoo. Επιλέγει (στο αριστερό μέρος της οθόνης) να γίνει μέλος και ακολουθεί τις οδηγίες. Τα μέλη έχουν δικαίωμα να γράφουν σχόλια σε ήδη δημοσιευμένες αναρτήσεις, να λαμβάνουν ενημέρωση απο το ιστολόγιο στο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και να προσκαλούν άλλους φίλους τους να γίνουν μέλη.
Για να αποκτήσει κάποιος το δικαίωμα να γίνει συγγραφέας (να δημοσιεύει δικές του αναρτήσεις), θα πρέπει να αποστείλει μήνυμα στον διαχειριστή του ιστολογίου (johntzortzakis@yahoo.gr), γράφοντας παράλληλα το όνομα και την ειδικότητά του, ο οποίος θα τον προσθέσει στον κατάλογο των συγγραφέων.
Οι συγγραφείς, επιλέγουν "Σύνδεση", στο πάνω δεξιά τμήμα της οθόνης, και στη συνέχεια "Νέα ανάρτηση", για να γράψουν το κείμενο της ανάρτησής τους